El poeta de Burjassot Vicent Andrés Estellés, Escriptor de l’Any per l’AVL

0
1530

L’exposició dedicada a la seua vida i obra es prorroga fins al 19 de març

Cartel con la imagen de Estellés. / L. M.
Cartel con la imagen de Estellés. / L. M.

Amb motiu del 20 aniversari de la seua mort, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha declarat Vicent Andrés Estellés (1924-1993) Escriptor de l’Any 2012. Amb esta figura –instaurada l’any 2004–, l’AVL pretén reconéixer el treball del poeta de Burjassot que encara continua vigent en la memòria valenciana.

Encara que és considerat com un dels millors poetes valencians des d’Ausiàs Marc, l’extensa obra d’Estellés no es limita només a poesia sinó que ha cultivat altres gèneres com el narratiu, el periodístic i inclús el teatral. Poemes seus com “Assumiràs la veu d’un poble” o “Els amants” formen ja part de l’imaginari col·lectiu de diverses generacions.

L’Any Estellés va començar el passat 20 de novembre –dia de les Lletres Valencianes– i conclourà el pròxim mes d’octubre. Una de les activitats centrals d’enguany és l’exposició “Vicent Andrés Estellés: cronista de records i esperances” que es podrà visitar fins el 19 de març al Centre del Carmen. L’exposició ha rebut ja vora 20.000 visites i segons Joan Asensi, cap de premsa de l’AVL, “s’ha aconseguit prorrogar-la fins a març, ja que estava previst que tancara les portes el pròxim 17 de febrer”.

A banda de l’exposició central, Asensi ha remarcat que hi ha altres exposicions més menudes itinerants que recorren la Comunitat Valenciana des de gener passat i que ja han rebut més de 100 peticions de municipis, biblioteques, instituts i institucions que volen acollir-les. A més, cada setmana es fan passejos per “la València d’Estellés” on un guia recorre els punts de la ciutat que apareixen a la seua obra.

L’empremta d’Estellés també es veu a les escoles valencianes i per eixe motiu, s’ha editat un còmic que es distribueix pels centres educatius i una unitat didàctica per a professors de secundària i batxillerat com una “ferramenta per conéixer més al poeta, per poder explicar qui era i la seua poesia” segons comenta Asensi.

La seua néta, guia de l’exposició

Una de les guies que acompanyen als visitants durant  l’exposició és Isabel Anyó Andrés, néta del poeta, la qual destaca de l’exposició “l’eix cronològic, que és molt visual, els objectes personals i els manuscrits i la gran quantitat d’elements audiovisuals que hi ha”.

Encara que quan ell va morir, Isabel Anyó tenia només sis anys, recorda que era una persona molt alegre i molt volguda en el seu poble. El poema que més li agrada de tota la producció del seu iaio és Assumiràs la veu d’un poble, “encara que últimament m’agrada molt «Sonata d’Isabel”, declara Anyó.

Amb motiu de l’Any Estellés també s’ha editat el CD Demà serà una cançó, una antologia de poemes musicats interpretats per cantautors com Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet o Remigi Palmero. Esta compilació de vint temes és una bona mostra de que els poemes d’Estellés han inspirat –i continuen fent-ho– moltes persones. El CD es va presentar dijous passat al Teatre el Micalet.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí