El Betlem de Tirisiti, una proposta per a este Nadal

0
1239

El Betlem de Tirisiti és una representació de titelles que cada Nadal, des de finals del segle XIX, s’escenifica a Alcoi (Alacant).

Decorado de El Tirisiti / L. M.
Decorado de El Tirisiti / L. M.

Milers de visitants provinents no només de la Comunitat Valenciana, sinó d’altres punts del país, s’acosten a la capital de la comarca de l’Alcoià per gaudir de tot el que oferix durant les festes nadalenques, des del Betlem fins la Cavalcada dels Reis d’Orient (declarada d’Interés Turístic Nacional).

El Betlem és hereu d’una llarga tradició mediterrània de teatre de titelles que combina temes religiosos i populars. Es dividix en dos parts ben diferenciades: la primera és més sacra i representa la nit en què Sant Josep i la Verge Maria busquen un lloc perquè nasca el seu fill Jesús. La segona part és més costumista i dibuixa la societat alcoiana industrial de meitat del segle XIX. En esta part tenen cabuda des de les festes de Moros i Cristians fins a un xicotet homenatge a Clásico, un torero de l’Alcoià .

El protagonista del teatre és Tirisiti, l’amo d’una venta d’Alcoi que és molt crític però alhora un poc malfaener i gandul. Este personatge es caracteritza per la seua veu, ja que per executar-la, s’utilitza un xiulet format per làmines de zinc. Segons Joanfra Rozalén, productor de La Dependent (companyia teatral encarregada de la seua representació), Tirisiti rep este nom perquè la seua dona es diu Tereseta i sempre que la crida sembla que diga Tirisiti, pel to agutde la seua veu.

El betlem d’Alcoi és, juntament a un que es representa a Cadis, l’únic teatre de titelles que encara es manté a Espanya des de finals del segle dènou i és el resultat dels betlems de titelles que representaven diverses famílies amb motiu del Nadal on els més menuts manejaven les titelles, “per això Tirisiti funciona a bacs i trompaes” declara Rozalén. Les titelles actuals són recreacions molt fidels de les que s’utilitzaven al principi de les representacions i han estat creades per l’escenògraf alcoià Alejandro Soler.

Unes representacions solidàries

Des de l’any passat, els que fan possible la representació del Tirisiti, decidiren fer una campanya solidària animant els escolars que anaven a veure les representacions a portar aliments no peribles. “Ens pareixia molt bonic poder transmetre un missatge de solidaritat i ara les escoles participen d’una manera molt eficaç”, remarca el productor de La Dependent.

Fins ara, en la campanya 2012-2013, el Teatre Principal ha obert les seues portes només a escolars i estudiants, i espera arribar a la xifra de 10000 visitants en quasi 100 representacions. A partir del dissabte 22 qualsevol persona ja podrà gaudir de les històries d’este entranyable personatge tan volgut pels alcoians. Les entrades es posaran a la venda el dijous 20 en Servicam.

Belén Heredia, una estudiant de València, ha vist el Betlem de Tirisiti per primera vegada esta setmana. “M’ha impressionat molt, és molt bonic i em sorprén la gran quantitat de xiquets que hi ha i com participen amb les cançons tradicionals”, assenyala esta jove estudiant.

L’escenari únic, la tradició i la interacció amb el públic fan d’este espectacle d’a penes 40 minuts i declarat Bé d’Interés Cultural Immaterial per la Conselleria de Cultura, una parada obligatòria per disfrutar del Nadal.